> auto > Waarom moet je auto APK gekeurd worden?

Waarom moet je auto APK gekeurd worden?

Posted on 27/03/2019 | Comments Off on Waarom moet je auto APK gekeurd worden?

Je kent het vast wel als je al een wat oudere auto rijd.. je krijgt de brief van de RDW in de bus dat het weer tijd is geworden voor de jaarlijkse APK keuring.

Als je auto jaarlijks gekeurd moet worden, dan heb je een wat oudere auto. Jongere auto’s hoeven namelijk minder vaak te worden gekeurd. Dat heeft ermee te maken dat een oudere auto gewoon sneller een gevaar kan worden op de weg.

Dat brengt ons direct op het hele punt van de keuring bij een APK station in Eindhoven.. het grootste doel hiervan is om auto’s veilig te houden. De keuringen dragen eraan bij dat de verkeersveiligheid in Nederland op een hoog niveau blijft.

Je kunt je vast wel voorstellen hoe auto’s eruit zouden zien als je er geen jaarlijkse verplichte keuring zou zijn. Als je wel eens in een 3e wereldland geweest bent, weet je waar we het over hebben. Daar rijden soms de meeste oude barrels nog op de weg.

Dat iemand zelf het risico neemt om in zo’n auto te rijden is natuurlijk tot daar aan toe, maar in het verkeer breng je hier potentieel anderen mee in gevaar. Dat wil de RDW voorkomen.

Reparaties laten uitvoeren om auto door de APK keuring heen te krijgen

apkAls je auto voor de APK moet, dan heb je veel keuze. Vrijwel iedere goede garage is aangesloten bij de RDW en mag dus keuringen uitvoeren.

De auto wordt op een aantal belangrijke punten gecontroleerd, onder andere:

Remmen: Als je in een auto aan het rijden bent, moeten de remmen natuurlijk wel goed functioneren. Zo worden de remblokken en de remschijven gecontroleerd.

Carrosserie: Het is belangrijk dat er geen roest op de auto zit. Het is tot een bepaald punt toegestaan, maar in veel gevallen zal dit moeten worden weggewerkt.

Uitlaatgassen: Voor de APK wordt er ook een test gedaan met de uitlaatgassen. De RDW wil voorkomen dat je teveel CO uitstoot en als dit het geval is, geeft dat aan dat er iets mis is. Als je uitlaat lek is en teveel herrie maakt is dit ook een afkeurpunt.

Voorruit: Als je aan het verkeer deelneemt met je auto, moet je natuurlijk wel goed zicht hebben. Heb je ruitschade dat in het zicht zit, dan kan dit een afkeurpunt zijn. Ergens is dit natuurlijk ook wel goed te begrijpen. Ongeluk zit in een klein hoekje en met slecht zicht maak je de kans daarop alleen maar groter.

Daarnaast wordt de auto op nog veel meer punten gecontroleerd. Laat je regelmatig onderhoud aan je auto uitvoeren, dan is de kans op afkeurpunten een stuk kleiner. Veel van de stations waar je de auto APK kunt laten keuren zijn ook direct garages. Mocht je auto zijn afgekeurd, kun je vaak een offerte opvragen om de reparatie uit te laten voeren door de garage, inclusief een herkeuring.

Soms wordt er nog wel eens een beetje lacherig gedaan over de APK keuring, maar het is toch erg belangrijk. Als we dit niet zouden doen, zou het aantal verkeersdoden in Nederland waarschijnlijk een stuk hoger liggen!

» Tags: , , ,

Comments are closed .